Składniki:
- 25 dag czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 cebulki szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia czosnek przecisnąć przez praskę po czym dodać do niego oliwę, ocet winny oraz ketchup.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie fasolę ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
Pod koniec gotowania dodać sól oraz łyżkę oliwy z oliwek.
Fasolę odcedzić i dodać do niej posiekaną cebulę, majeranek oraz natkę pietruszki.
Wymieszać i polać sosem.