Składniki:
- 1 świeży ananas
- ugotowana 1 pierś kurczaka
- 1puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- kilka łuskanych połówek orzecha włoskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ananasa przekroić wzdłuż na pół ( nie odcinać zielonych liści) po czym delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę.
Następnie majonez wmieszać ze śmietaną, sokiem z pokrojonego ananasa i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę a kukurydzę odcedzić i dodać do kawałków ananasa.
Całość wymieszać i polać sosem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i lekko przemieszać.
Wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie sałatkę wyjąć i przezłoć do ananasowych pucharków.
Przed podaniem udekorować kawałkami orzechów.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P