Mix kolorów i smaków. Pyszności, które poleca pychotka.pl. Dziś przepis na sałatkę śledziową Kornelii. Lista zakupów: filety śledziowe, czerwona cebula, koperek i ogórek kiszony.
Składniki:
- 2 filety śledziowe
- kilka liści sałaty
- 1 czerwona cebula
- sok z ½ cytryny
- 2 ogórki kiszone
- ½ czerwonej papryki
- 1 pęczek koperku
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebule pokroić w piórka.Sałatę porwać na mniejsze kawałki.Koperek posiekać, a kukurydzę odsączyć z zalewy.Paprykę pokroić w paseczki usuwając gniazda nasienne.Pokroić jeszcze ogórki w plasterki.Wszystkie składniki wrzucić do miski.Następnie oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i octem balsamicznym.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.Powstałym sosem skropić sałatkę i całość delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 6