Składniki:
• 2 szklanki ugotowanego ryżu
• 1 mała puszka ananasa
• 25 dag mrożonych krewetek
• 3 ząbki czosnku
• 200 ml majonezu
• 1 łyżeczka curry
• 50 g pokrojonych w płatki migdałów
• 1 cytryna
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojoną w paseczki skórką cytrynową.
Odcedź. Wymieszaj ryż z pokrojonymi ananasami i płatkami migdałowymi.
Wsyp krewetki, przełóż sałatkę do szklanych pucharków.
Ubij sos ze zmiażdżonego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli.
Polej sałatkę, udekoruj ładnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Posyp gałązkami koperku.