Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka Kalipso


Sałatka:

  • 40 dkg ugotowanego filetu z indyka pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka truskawek
  • ¾ szklanki rodzynek sułtańskich
  • ¾ szklanki pokrojonych orzechów ziemnych
  • 50 dkg makaronu Farfelle (kokardki) ugotowane i schłodzone
  • 1 szklanka zimnego jogurtu truskawkowego
  • 1 szklanka zimnej śmietany

Dresing:

  • ¼ szklanki zmiksowanych truskawek
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • odrobinka mielonego ziela angielskiego i pieprzu kajeńskiego


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki dresingu włożyć do zamykanego słoika, energicznie wstrząsać prze kilka chwil, odstawić do lodówki aby dresing się mocno schłodził.
W odpowiednio dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sałatki polać schłodzonym dresingiem jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do salaterki przybrać całymi truskawkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *