Sałatka:
- 40 dkg ugotowanego filetu z indyka pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka truskawek
- ¾ szklanki rodzynek sułtańskich
- ¾ szklanki pokrojonych orzechów ziemnych
- 50 dkg makaronu Farfelle (kokardki) ugotowane i schłodzone
- 1 szklanka zimnego jogurtu truskawkowego
- 1 szklanka zimnej śmietany
Dresing:
- ¼ szklanki zmiksowanych truskawek
- 1 łyżka oliwy
- szczypta curry
- szczypta mielonego imbiru
- odrobinka mielonego ziela angielskiego i pieprzu kajeńskiego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dresingu włożyć do zamykanego słoika, energicznie wstrząsać prze kilka chwil, odstawić do lodówki aby dresing się mocno schłodził.
W odpowiednio dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sałatki polać schłodzonym dresingiem jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do salaterki przybrać całymi truskawkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza