Milowymi krokami nadchodzi jesień, a po niej macocha zima. Czas ograniczeń w dostępie do świeżych owoców i warzyw, a co za tym idzie do zawartych w nich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, mikroelementów i innych składników. Możemy je zastąpić przetworami. Mrożonkami, marynatami itp. Właściwie skomponowane i przygotowane przetwory urozmaicą każde danie, sprawią że i zimą na talerzu zaświeci słońce.
Składniki:
- 1 ładny, biały kalafior
- 1 kg kolorowej papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 1 kg białej cebuli
- 1 kg małych świeżych pieczarek
- 2 kg niedużych ogórków gruntowych
- czosnek w ilości wg uznania
- biała gorczyca po kilkanaście ziaren na słoik
Solanka:
- 4 litry przegotowanej, schłodzonej wody
- 5 łyżek soli
Marynata:
- 1 litr wody
- 2 szklanki octu
- cukier do smaku
- liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Wodę na solankę przegotować z solą, schłodzić. Pieczarki oczyścić, zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić. Kalafior podzielić na małe różyczki, zalać wrzątkiem ugotować na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą. Paprykę oczyścić pokroić wzdłuż na cienkie (5mm) paseczki. Cebulę obrać, pokroić podobnie jak paprykę. Umyte ogórki pokroić w plastry. Czosnek obrać, duże ząbki pokroić na połówki. W misce wymieszać wszystkie składniki sałatki ( z wyjątkiem czosnku) zalać przygotowaną solanką, odstawić w chłodne miejsce na 4 do 6 godzin.
Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty zagotować (liść laurowy i ziele angielskie gotować wcześniej, odcedzić, wywar dodać do marynaty)
Przygotować sterylnie czyste słoiki i zakrętki. Na dno wsypać po kilkanaście ziaren gorczycy i ząbek ( jeśli ktoś lubi może dodać więcej) czosnku. Słoiki napełniać mieszanką warzyw (3 cm niżej od brzegu słoja) zalać gorącą marynatą, szczelnie zakręcić. Słoje z zawartością pasteryzować 5 minut licząc czas od chwili jak woda zacznie wrzeć.
Liczba porcji: 5