Rzepa należy do rodziny kapust. Nie występuje w stanie dzikim, wyłącznie pochodzi z upraw. W kuchni wykorzystywany najczęściej zgrubiały korzeń w smaku podobny do rzodkiewki. Występuje w wielu odmianach kolorystycznych od białego poprzez czerwony aż do czarnego. Pierwsze wzmianki o rzepie stosowanej w kuchni pochodzą ze starożytności. Zarówno liście jak i bulwy poza zastosowaniem kulinarnym stosowane są w kosmetyce. Rzepa zawiera cenne dla organizmu sole mineralne, między innymi: magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor oraz potas, a także jod oraz witaminy C oraz B1, a także B2 i B6, jak również w prowitaminę A. Warzywo działa, także bakteriobójczo i łagodzi suchy kaszel. Poza tym pomaga przy przeziębieniach i jest moczopędne. Korzeń rzepy jadamy po poddaniu go obróbce termicznej. Surowe warzywo dodaje się do surówek, wyostrza ono ich smak. W Polsce najczęściej uprawia się dwie odmiany warzywa Goldball i Schneeball. Odmianę Schneeball zbiera się w lecie i jest ona średnio-wczesna. Jej skóra jest białego koloru. Natomiast Goldball to odmiana, którą zbieramy na jesieni. Charakteryzuje ją żółta skóra.