Składniki:
-
- 8 dużych, oczyszczonych pieczarek
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 cebulki dymki
- 1 mała papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tartego sera mozzarella
- 5 dkg boczku
- sól
Sposób przyrządzenia:
Odciąć trzony pieczarek, pokroić je w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dymkę, pomidory i chili pokroić drobno, dodać pokrojone trzony pieczarek, bułkę tartą i skwarki boczku, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kapelusze pieczarek, polać oliwą wymieszaną z sokiem cytryny i czosnkiem. Posypać tartym serem. Tak przygotowane pieczarki piec w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawać gorące.