Składniki:
- łyżka masła
- cebula
- ¾ szkl bulionu z kury
- 1 ½ łyżeczki sproszkowanego chili
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki oregano
- ¾ łyżeczki soli
- 4 szkl ugotowanego ryżu
- 60 g oliwek
- zielona papryka
- awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 pomidory
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać bulion, cynamon, sproszkowane chili, kumin, oregano oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż, pokrojone w plasterki oliwki oraz posiekaną paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni po d przykryciem na 25 minut.
Przed podaniem ułożyć na wierzchu plastry awokado skropione sokiem cytryny oraz cząstki pomidora.