Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z oliwkami i awokado

Składniki:

  • łyżka masła
  • cebula
  • ¾ szkl bulionu z kury
  • 1 ½ łyżeczki sproszkowanego chili
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 szkl ugotowanego ryżu
  • 60 g oliwek
  • zielona papryka
  • awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 pomidory

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać bulion, cynamon, sproszkowane chili, kumin, oregano oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać ryż, pokrojone w plasterki oliwki oraz posiekaną paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni po d przykryciem na 25 minut.
Przed podaniem ułożyć na wierzchu plastry awokado skropione sokiem cytryny oraz cząstki pomidora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *