Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- 2/3 kostki masła
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kefiru
- śliwki
- cukier do posypania
- tłuszcz do fory
- bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka oraz kefir.
Gdy składniki się połączą dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając białka ubite ba sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzchu ułożyć śliwki przekrojone na połówki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.