Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

RPA- kraj i wina


Republika Południowej Afryki
Historia winiarstwa na Przylądku sięga 1652 roku, kiedy Jan van Riebeeck otrzymał polecenie utworzenia osady mającej zapewnić żywność dla floty handlowej wypływającej na długie podróże z Europy do Indii. 1 lutego 1659 roku napisał w swoim dzienniku "Dzisiaj chwała Bogu wino zostało odciśnięte od winogron po raz pierwszy".
Duży wkład w rozwój winiarstwa Przylądek zawdzięcza hugenotom, którzy zbiegli z Francji w 1688 roku po unieważnieniu Edyktu Nantejskiego przywożąc ze sobą duży bagaż wiedzy i doświadczeń w produkcji wina. Okres znacznego rozwoju to wojny napoleońskie, kiedy to wina z przylądka zastąpiły tradycyjne wina francuskie w Wielkiej Brytanii.
Nowe możliwości nastały dopiero po długim okresie apartheidu, kiedy to Południowa Afryka mogła w końcu zacząć odbudowę swojej pozycji zdobytej wcześniej dzięki 300 letniej historii winiarstwa w tym kraju.
Do wzrostu jakości win z Cape Town (łuk szerokości 700 mil z zachodu na wschód) przyczyniły się również w znacznej mierze duże zagraniczne inwestycje i wprowadzenie nowoczesnych metod winifikacji.
Klimat podobny do śródziemnomorskiego pozwala na uprawę wielu odmian winogron, z których na szczególną uwagę zasługuje Pinotage. Uzyskany na początku wieku z krzyżówki Pinot Noir i Cinsault daje doskonałe i charakterystyczne dla Przylądka wina.
Podział geograficzny wyróżnia na przylądku 12 regionów winiarskich, z których najważniejsze to Stellenbosh, Wellington , Paarl i Robertson. O pochodzeniu wina z określonego regionu świadczy napis na etykiecie Wine of Origin … z podaną nazwą regionu.

Glen Carlou Grand Classique
Skład: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot.
Pochodzenie: Paarl.
24 miesiące dojrzewania we francuskich beczkach dały efekt zdumiewający. Aromaty goździków, sandałowca i porzeczek. W ustach zdradza dojrzałe taniny, czysty i intensywny charakter owocowy. Jest długie i doskonale zrównoważone.
Podawać w temperaturze 18°C do dziczyzny, wołowiny i jagnięciny.

Glen Carlou Syrah
Skład: 100% Syrah.
Pochodzenie: Paarl.
Wino spędziło w beczkach (80 % amerykańskich) 8 miesięcy. Odnajdziemy w nim aromaty jeżyny, morwy i przypieczonego dębu. Wino bardzo owocowe, skoncentrowane i pełne.
Podawać w temperaturze 18°C do dziczyzny, wołowiny.

Glen Carlou Chardonnay
Skład: 100% Chardonnay.
Pochodzenie: Paarl.
Wino dojrzewało 8 miesięcy w nowych francuskich beczkach. Oferuje aromaty przypraw, owoców tropikalnych, szczególnie melona. W ustach warstwy owoców i cytryny przeplatają się z akcentami cynamonu.
Podawać w temperaturze 12°C do owoców morza, kurczaka i lekkich mięs.


Constantia Uitsig Cabernet Sauvignon / Merlot
Skład: Cabernet Sauvignon, Merlot.
Pochodzenie: Constantia.
Mnóstwo czerwonych owoców, odrobina wanilii którą wino zawdzięcza dojrzewaniu w beczce. W ustach go pełno, jest aksamitnie krągłe. Wspaniale zintegrowane taniny pozwolą mu rozwinąć dodatkowy bukiet na przestrzeni kilku lat.
Podawać do czerwonych mięs i dojrzałych serów.

Constantia Uitsig Chardonnay Reserve
Skład: 100% Chardonnay.
Pochodzenie: Constantia.
Doskonała struktura która na wstępie oferuje aromaty przypieczonego chleba. W ustach wyczuwalny wpływ 12 miesięcy dojrzewania w beczce dębowej. Wino klasyczne, długie i doskonale zrównoważone.
Podawać w temperaturze do ryb i pikantnych dań.
Podawać w temperaturze 12-14°C.

Constantia Uitsig Semillon Reserve
Skład: 100% Semillon.
Pochodzenie: Constantia.
Wino po 10 miesiącach dojrzewania w beczkach doskonale oddaje charakter szczepu. W ustach doskonale odświeżające, na początku oferuje aromaty cytrynowe, kremowy akcent by na końcu przejść w przypalony dąb.
Podawać w temperaturze 12-14°C do ryb i owoców morza.


Knorhoek Cabernet Sauvignon
Skład: 100% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: Stellenbosh.
Głęboki rubinowy kolor zapowiada bogate aromaty jeżyny i dojrzałej śliwki z obecnym tłem pikantnej wanilii przejętej z beczki dębowej.
Podawać do pieczonych i smażonych mięs.

Knorhoek Pinotage
Skład: 100% Pinotage.
Pochodzenie: Stellenbosh.
Bogaty bukiet tego wina rozpoczynają warstwy malin z lekką słodkością tanin wydobytych z dębu. W ustach soczyste i bardzo krągłe.
Podawać do makaronów z mięsem i potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Douglas Green Waterval Cabernet Sauvignon
Skład: 100% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: Western Cape.
Głęboki rubinowy kolor jest wstępem do aromatów zdominowanych przez czarną porzeczkę. W ustach zdradza bogatą pełnię, hojne wsparcie tanin i długi satysfakcjonujący finisz.
Będzie dobrym dodatkiem do czerwonych mięs i dojrzałych serów.
Podawać w temperaturze 18°C.


Douglas Green Waterval Chardonnay
Skład: 100% Chardonnay.
Pochodzenie: Western Cape.
Na początku zderzymy się z aromatami wanilii i masła, by w tle zauważyć cytrusowe akcenty. Wytrawny kremowy smak z wyczuwalną cytrynowo – tropikalną warstwą przeradza się w długi finisz z zauważalnym wpływem dębu.
Będzie doskonałym dodatkiem do makaronów i ryb w kremowych sosach oraz drobiu. Podawać w temperaturze 10-12°C.

Heerenhof Cinsault/Ruby Cabernet
Skład: Cinsault, Ruby Cabernet.
Pochodzenie: Western Cape.
Rubinowy kolor wina zaprasza do poznania aromatów soczystych jagód. W ustach delikatne i owocowe.
Będzie dobrym dodatkiem do dań z makaronów i czerwonych mięs.
Podawać w temperaturze 14-16°C.

http://www.wineonline.pl/index.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *