Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różyczki karnawałowe

Składniki:
• mąka 50 dkg
• gęsta śmietana 8 łyżek
• żółtka 6 sztuk
• całe jajka 2 sztuki
• spirytus 2 łyżki
• sól szczypta
• białka 2 – do zlepiania krążków
• olej do smażenia
• cukier puder
• konfitura

Sposób przyrządzenia:
Starannie wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyrobić, cienko rozwałkować. Przygotować trzy różnej wielkości okrągłe foremki. Na każdą różę wyciąć 3 krążki, ponacinać na brzegach. Poukładać od największego do najmniejszego, środek zlepić białkiem. Smażyć w oleju, odsączyć, posypać cukrem pudrem, na samą górę na środek każdej róży kładziemy trochę konfitury.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *