Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- łagodna musztarda
- 2 strąki czerwonej papryki
- 4 korniszony kilka marynowanych cebulek
- oliwa
- tymianek
- 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- szczypta gorczycy i cukru
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Paprykę pokroić w paski, korniszony i cebulki posiekać i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Ułożyć z papryką na na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap