Składniki:
– Wołowina pieczeniowa
– Boczek wędzony lub inna wędzonka
– Ogórek kiszony
– Żółty ser
– Mąka kartoflana
– Śmietana
Przyprawy:
– Pieprz zielony cały
– Pieprz ziołowy
– Sól
– Kostka rosołowa
Wykonanie:
Prace zaczynamy od zalania gorącą wodą zielonego pieprzu. Zalany pieprz nakrywamy spodeczkiem i odstawiamy na bok. Umytą i osuszoną wołowinę kroimy na plastry o grubości około 1.5 centymetra, w poprzek włókien.
Pokrojone plastry rozbijamy równomiernie przez gruby woreczek foliowy. Skrapiając między czasie wodą. Mięso solimy i przyprawiamy pieprzem ziołowym, układamy przyprawione plastry jeden na drugim i odstawiamy na 30 minut.
Następnie do każdego plastra kładziemy po kawałku boczku, ogórka i sera. Mięso delikatnie poprószyć na brzegach mąką kartoflaną, zapewni nam to, że rolada się ładnie nam sklei. Mięso zwijamy w roladę i zabezpieczamy wykałaczką lub nitką przed rozwinięciem.
Tak przygotowane roladki prószymy lekko mąką i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Obsmażone rolady przekładamy do większego rądla, podlewamy wywarem z kostki, dodajemy pieprz wraz z wodą, w której się moczył. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gotowe roladki wykładamy na półmisek.
Wywar z podduszenia zagęszczamy śmietaną i polewamy nią rolady.
SMACZNEGO PAWEŁ