Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ratatouille

Składniki:


  • 1 duży bakłażan pokrojony w plastry
  • 3 małe cukinie pokrojone w plasterki
  • sól 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule pokrojone w plastry
  • 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w plasterki
  • 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych drobniutko listków kolendry
  • pieprz

Wykonanie:
Plasterki cukini i bakłażanów układamy warstwami na sicie, posypując solą każdą warstwę. Przykrywamy talerzem i czekamy aż zaczna puszczać sok.Olej podgrzewamy w garnku wrzucamy cebulę i smazymy przez ok. 2 min aż stanie się miękkka.Z bakłazanów i cukinii wyciskamy tyle soku ile się da, a nastepnie wrzucamy je do garnaka razem z papryką. Dusimy na średnim ogniu przez 2 min.Dodajemy pomidory, czosnek i kolendrę. Przyprawaiamy pieprzem i dusimy dalsze 10 min. dopóki jarzyny nie zmiekną.Przekładamy ratatouille do nagrzanego naczynia i natychmiast podajemy.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *