Składniki:
- 1 duży bakłażan pokrojony w plastry
- 3 małe cukinie pokrojone w plasterki
- sól 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebule pokrojone w plastry
- 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w plasterki
- 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych drobniutko listków kolendry
- pieprz
Wykonanie:
Plasterki cukini i bakłażanów układamy warstwami na sicie, posypując solą każdą warstwę. Przykrywamy talerzem i czekamy aż zaczna puszczać sok.Olej podgrzewamy w garnku wrzucamy cebulę i smazymy przez ok. 2 min aż stanie się miękkka.Z bakłazanów i cukinii wyciskamy tyle soku ile się da, a nastepnie wrzucamy je do garnaka razem z papryką. Dusimy na średnim ogniu przez 2 min.Dodajemy pomidory, czosnek i kolendrę. Przyprawaiamy pieprzem i dusimy dalsze 10 min. dopóki jarzyny nie zmiekną.Przekładamy ratatouille do nagrzanego naczynia i natychmiast podajemy.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza