Skład:
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 wiórki kokosowe
- 1 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżki octu
- 1 cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr słodkiej śmietany kremówki(30%)
- 2 białe czekolady
- 1 mała żelatyna (bez gotowania)
Sposób przyrzádzenia:
Żłtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Dobrze ubić mikserem. Białka ubić na pianę dodać cukieri cukier waniliowy, wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec 20-25 min. Upieczony i przestudzony placek biszkoptowy przekroić na połowę. Górnyą część pokruszyć na drobno, a dolny placek odwrócić spodem do góry. 1/2l. śmietanki i 2 czekolady rozpuścić na małym ogniu(nie zagotowywać). Dodać do tego 4 czubate łyżki wiórek kokosowych. Ostudzić , do przestudzonej masy dodać pokruszony biszkopt, wymieszać i wyłożyć na placek. 1/2 l. śmietany ubić z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym, następnie wlać żelatynę eozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto. Posypać wiorkami kokosowymi Smacznego!
Przepis został nadesłany na konkurs "Święta z Makłowiczem" przez Wioletta.
5 comments for “Rafaello Wioletty (1)”