Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami

Skład:

  • 300 g mąka pszenna
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g masła
  • 100 g czarnych oliwek
  • 8 plasterków ostrego salami
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 200 g świeżych oczyszczonych i opłukanych kurek
  • 1 cebula
  • łyżka suszonego oregano
  • parę gałązek świeżego oregano
  • 3 jaja
  • 150 ml śmietany słodkiej 30%
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Masło mieszamy z mąką i mlekiem zagniatając ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość 1 cm. Układamy w formie wysokiej na 2 cm, nadmiar ciasta ścinamy nożem tak, aby nie wystawało ponad ramy formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min .Cebulę kroimy w drobną kostkę przesmażamy na złoty kolor .Kurki smażymy na patelni i dodajemy do cebuli .Salami smażymy i układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu , oliwki kroimy na pół. Śmietanę i jaja mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem .Wyjmujemy ciasto i układamy w nim przesmażone kurki, oliwki i plastry salami. posypujemy wszystko oregano i zalewamy masą jajeczno – śmietanową. na końcu posypujemy kawałkami sera Gorgonzola. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 – 170 stopni przez ok. 15 – 20 min.

1 comment for “Quiche z ostrym salami, oliwkami i kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *