Przepisy na warzywa warte spróbowania. Puree ziemniaczane Maksa. Aby go wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, mleka, masła i koperku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/4 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.Gotować do miękkości.Wówczas je odcedzić i ponownie wrzucić do garnka.Postawić go na małym ogniu po czym dodać ciepłe mleko oraz masło.Wrzucić jeszcze drobno posiekany koperek.Całość dokładnie zblendować lub stłuc tłuczkiem, aż powstanie gładkie, jednolite puree.Na koniec doprawić do smaku pieprzem i jeśli to konieczne solą.
Liczba porcji: 4