Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree z zielonej soczewicy z koperkiem Wandy

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem znakomity przepis na puree z zielonej soczewicy z koperkiem. Do jego wykonania oprócz soczewicy potrzebujesz: czosnku, bulionu warzywnego, kminku i chilli. 
 

Składniki:

  • ½ szkl zielonej soczewicy
  • 1,5 szkl bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki chilii
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę wrzucić do garnka.
    Zalać ją bulionem.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić połowę pęczka koperku drobno posiekanego.
    Następnie dodać jeszcze chilii, kminek oraz sól i pieprz do smaku. 
    Gotować na małym ogniu, aż większość płynu odparuje a soczewica stanie się miękka.,
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość przetrzeć przez sito.
    Jeśli będzie to jeszcze konieczne doprawić do smaku.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *