Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem znakomity przepis na puree z zielonej soczewicy z koperkiem. Do jego wykonania oprócz soczewicy potrzebujesz: czosnku, bulionu warzywnego, kminku i chilli.
Składniki:
- ½ szkl zielonej soczewicy
- 1,5 szkl bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- ½ łyżeczki chilii
- ½ łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Soczewicę wrzucić do garnka.Zalać ją bulionem.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić połowę pęczka koperku drobno posiekanego.Następnie dodać jeszcze chilii, kminek oraz sól i pieprz do smaku.Gotować na małym ogniu, aż większość płynu odparuje a soczewica stanie się miękka.,Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość przetrzeć przez sito.Jeśli będzie to jeszcze konieczne doprawić do smaku.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Liczba porcji: 4