Składniki:
- 2 jajka
- ¼ szkl cukru
- 1 szkl twarożku
- ½ szkl kwaśnej śmietany
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szkl rodzynek
- 2 szkl suszonego makaronu jajecznego
- 3 łyżki masła
- zmielony cynamon
Sposób wykonania:
Do miseczki wbić jajka, dodać do nich twarożek, śmietanę, cukier, sól oraz namoczone wcześniej w wodzie rodzynki.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast makaron ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i wymieszać z masłem a potem z masą serowo-jajeczną.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1750 stopni na około 15 minut.
W połowie pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Po upieczeniu oprószyć cynamonem i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie można podawać.