Składniki:
- op. galaretki o brzoskwiniowym smaku
- 1 szkl białego deserowego wina
- łyżka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 op. galaretki o wiśniowym smaku
- ¾ szkl. wiśniowego soku
- 6 łyżek bitej śmietany
- 6 gałek lodów waniliowych
- waflowe rurki
Sposób wykonania:
Wino, sok z cytryny, 1 szkl. wody oraz cukier doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, wówczas dodać galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, wówczas odstawić do zastygnięcia.
W miedzy czasie 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia z okiem wiśniowym i rozpuścić w niej galaretkę wiśniową, również zestawić do zastygnięcia.
Obie galaretki pokroić w kostkę, którą wrzucić na spód pucharków.
Na niej rozłożyć gałki lodówki i przykryć je bita śmietaną.
Na sam koniec wbić waflowe rurki.