Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Chłodniki

Chłodnik z Acapulco*

*CYKL – przepisy mistrzów

Składniki:

  • pomidory – 200 g
  • utarta cebula – 60 g
  • sok pomidorowy – 500 ml
  • zielona papryka pokrojona w kostki – 100 g
  • czerwona papryka pokrojona w kostki – 100 g
  • ogórek pokrojony w kostki – 100 g
  • ostra papryka chilli – 1 szt.
  • winegret – 100 ml
  • oliwa z oliwek – 200 ml
  • posiekany czosnek – 1 główka
  • sól
  • czarny pieprz
  • starta świeża kolendra
  • kwaśna śmietana do przyozdobienia

Chłodnik andaluzyjski

Składniki: 1 litr niegazowanej wody mineralnej, 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine), 5 dojrzałych pomidorów, 4 czerwone papryki, 1 obrany, świeży ogórek, 1 kajzerka, 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego, 4 ząbki czosnku, sól, cukier, czerwony pieprz, kminek arabski do smaku; Sposób przyrządzenia: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo…