Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zapiekanki

Szynka zapiekana z kukurydzą i cukinią

Składniki: 4 rozdrobnione plastry dobrej szynki 2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 pokrojona w plastry cukinia 15 dkg pokrojonego w kostkę żółtego sera 3 jajka 2 łyżki mąki 1,3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Plastry cukinii obgotować przez 3 minuty, obsączyć. Ser, cukinię, kukurydzę i szynkę podzielić na 4 lub więcej porcji…

Bagietka zapiekana z mozzarellą

Składniki: 1 bagietka 1 duży pomidor ser mozzarella suszone oregano Sposób przyrządzenia: Bagietkę pokroić w kromki, pomidora i mozzarellę pokroić w plastry(ser nieco grubiej, ale bez przesady:), na kromkach poukładać najpierw pomidora, a na to ser, całość posypać oregano, kto ile lubi. Można też dodać troszkę suszonej bazylii, ale nie za dużo. Bagietkę można też…

Młoda kapusta zapiekana z grzybami

Składniki: 1 kg młodej kapusty 30 dkg grzybów 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany 20 dkg tartego sera 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę grubo pokroić. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kapuste, a gdy ponownie zawrze gotować 3 minuty, odcedzić. Grzyby oczyścić, grubo pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, smażyć 5…

Makaron zapiekany z kurczakiem i grzybami

Składniki: 30 dkg ulubionego makaronu 60 dkg pieczonego mięsa kurczaka 50 dkg grzybów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy 4 łyżka tartego sera 1 szklanka śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić aby obciekł. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry,…