Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zakąski

Wielkanocny mus z paluszków krabowych

Składniki: 20 dkg sera mozarella 10 dkg paluszków krabowych 5 dkg śliwek bez pestek 1 dkg żelatyny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka soku z cytryny 5 kropli sosu tabasco sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe opłukać, osuszyć, 1 odłożyć, pozostałe rozdrobnić, skropić sokiem z cytryny. Ser, paluszki, śliwki oraz jajka zemleć w…

Peklowana golonka w galarecie

Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe  6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…

Wielkanocne śledzie

Składniki:

    • śledzie matias
    • cebula
    • biały pieprz
    • musztarda serapska
    • ogórek konserwowy
    • goździki
    • 1 szklanka octu 10%
    • szczypta cukru
    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 szklanka soku z cytryny
    • ½ szklanka cukru
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • grzyby marynowane

Paluszki krabowe w sezamowej panierce

Składniki: paluszki krabowe ziarna sezamu jajka oliwa z oliwek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe lekko opłukać, obsączyć z wody. Jajka bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Każdy paluszek umoczyć w jajku i dokładnie otoczyć w ziarnie sezamowym. Smażyć na oliwie do momentu uzyskania złotego koloru.

Śledzie w zalewie miodowej-polecam

Składniki: ok.1 kg śledzi matiasów 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże cebule Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w wodzie z odrobiną octu. Cebulkę podsmażyć na oleju(trochę ją poddusić, zeszklić),dodać przecier ,miód  ,rodzynki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Jak przestygnie wycisnąć sok z cytryny. Płaty śledziowe…