Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki z jajkiem i sosem ziołowym

Składniki: 2 ziemniaki 1 jajko 2 ½ łyżeczki twarożku łyżeczka jogurtu sól pieprz sok z cytryny łyżka ziół: tymianek, bazylia, oregano Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować. W między czasie do twarożku dodać jogurt oraz posiekane zioła wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie ziemniaki odcedzić  i obrać i razem z jajkami…

Smażone ziemniaki z dymką

Składniki: 40 dag ziemniaków 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli ziołowej ¼ łyżeczki białego pieprzu 20 dag dymki 2 żółtka 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i przesmażyć je na rozgrzanym maśle pod przykryciem. W między czasie cebulkę pokroić na ukośnie kawałki i wrzucić…

Ziemniaki z rzodkiewkowym purre

Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g rzodkiewki ¾ szkl. śmietany 6 łyżek masła sól łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Obrane ziemianki zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości. W między czasie rzodkiewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do niej śmietanę oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku solą. Następnie ziemniaki odcedzić, przełożyć do salaterki i…

Ziemniaki faszerowane parmezanem

Składniki: 10 ziemniaków sól Farsz: 3 łyżki masła 10 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania:  Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować na półmiękko. Następnie ziemniaki odcedzić i ściąć z nich czubki po czym wydrążyć. Do wydrążonego miąższu z ziemniaków dodać masło oraz parmezan, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki. Przykryć odciętymi wierzchami i przełożyć o naczynia…

Ziemniaki w sosie śmietanowym z piekarnika

Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek masła 1 ¾ szkl. sosu śmietanowego 4 łyżki startego sera sól natka pietruszki Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym smażyć na rozgrzanym maśle. Następnie oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem śmietanowym. Posypać jeszcze startym serem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Przed…