Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bakłażany

Bakłażany smażone z octem balsamicznym

Składniki: 4-5 sztuk bakłażanów oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz 8 ząbków czosnku ocet balsamiczny pęczek koperku. Sposób przyrządzenia: Bakłażany myjemy i kroimy na dość grube krążki (1-1.5cm)solimy z dwóch stron i odkładamy na 15min aż puszczą sok. Spłukujemy goryczkę i wycieramy ręczniczkiem. Smażymy na gorącej oliwie z dwóch stron po ok.3-4 min.…

Bakłażan

Informacje o bakłażanie

Informacje o bakłażanieBakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. 
 
 
Owocem jest jagoda o maczugowatym lub jajowatym kształcie posiadająca 10 – 15 cm długości. Skórka owocu jest gładka i ma kolor fioletowy, przy szypułce owocu występuje rozetka liści. W białawym miąższu znajdują się małe jasne jadalne pestki. Starsze odmiany bakłażanów posiadały owoce o wielkości kurzego jaja i o jasnej skórce. Dziś takie odmiany są spotykane rzadko.
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry. Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać – pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku. 
 
 
Bakłażan zawiera sporo błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Znajdziemy w nim też trochę witaminy A, B2 i sporo C. Nie powinny jeść go kobiety w ciąży, dzieci oraz ludzie uskarżający się na reumatyzm, podagrę, choroby układu pokarmowego i nerek – warzywo to powoduje gazy i wzdęcia.
Są ciężkostrawne i niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Niektóre, współczesne badania potwierdzają zawartość w bakłażanach substancji ograniczających miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej, mięsnej diety.

Bakłażan ze szpinakiem

Składniki: 1 bakłażan około 20 dkg 25 dkg szpinak 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przyrządzenia: Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony szpinak. Smażyć razem około 2…

Bakłażan z granatem i winogronem – Naz Katun

Składniki: 6 małych bakłażanów 4 średnie pomidory 2 łyżki soku z granatów 1 szklanka pokrojonych winogron (bezpestkowych) 2 cebule pokrojone w kostkę 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki soli pieprz czarny Sposób przyrządzenia: Bakłażany i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni C i piec w…

Smażone bakłażany*

Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany sól,pieprz 1jajko 1 łyżka mleka 3\4 szklanki tartej bułki olej do smażenia po pół strączka papryki żółtej,zielonej i czerwonej 1cebula 1 pomidor świeże zioła Sposób przyrządzenia: Bakłażany dokładnie umyć,pokroić wzdłuż na plastry gruboćś 1-1,5cm,oprószyć solą,odstawić na 20 minut. Plastry bakłażana opłukać wodą,osuszyć panierować najpierw w jajku rozkłóconym z mlekiem i…