Składniki: 4-5 sztuk bakłażanów oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz 8 ząbków czosnku ocet balsamiczny pęczek koperku. Sposób przyrządzenia: Bakłażany myjemy i kroimy na dość grube krążki (1-1.5cm)solimy z dwóch stron i odkładamy na 15min aż puszczą sok. Spłukujemy goryczkę i wycieramy ręczniczkiem. Smażymy na gorącej oliwie z dwóch stron po ok.3-4 min.…
Kategoria: Bakłażany
Bakłażany
Bakłażan
by net • • 0 Comments

Bakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. Bakłażany
Bakłażan ze szpinakiem
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan około 20 dkg 25 dkg szpinak 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przyrządzenia: Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony szpinak. Smażyć razem około 2…
Bakłażany
Bakłażan z granatem i winogronem – Naz Katun
by mariola • • 1 Comment
Składniki: 6 małych bakłażanów 4 średnie pomidory 2 łyżki soku z granatów 1 szklanka pokrojonych winogron (bezpestkowych) 2 cebule pokrojone w kostkę 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki soli pieprz czarny Sposób przyrządzenia: Bakłażany i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni C i piec w…
Bakłażany
Smażone bakłażany*
by Myszka • • 2 komentarze
Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany sól,pieprz 1jajko 1 łyżka mleka 3\4 szklanki tartej bułki olej do smażenia po pół strączka papryki żółtej,zielonej i czerwonej 1cebula 1 pomidor świeże zioła Sposób przyrządzenia: Bakłażany dokładnie umyć,pokroić wzdłuż na plastry gruboćś 1-1,5cm,oprószyć solą,odstawić na 20 minut. Plastry bakłażana opłukać wodą,osuszyć panierować najpierw w jajku rozkłóconym z mlekiem i…