Składniki: 2 szkl. wytrawnego białego wina 5 łyżek marmolady z głogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny pół łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Do podgrzanego wina dodać marmoladę, sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z łyżką wody. Ponownie wymieszać i zagotować, cały czas mieszając…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos z brukwi z malagą
by Aleksandra Filipowicz • • 0 Comments
Składniki: 600 g brukwi 2 szkl. bulionu łyżka masła ½ łyżki mąki 1 szkl. malagi łyżka cukru Sposób wykonania: Brukiew obrać po czym zalać osoloną wodą i ugotować po czym je odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do rondla. Dodać jeszcze masło roztarte z mąką oraz bulion i…
Sosy
Słodko- kwaśny sos z cebuli
by Ala Piwowarczyk • • 0 Comments
Składniki: 3-4 cebule 3 szkl. bulionu mięsnego łyżka masła łyżka mąki łyżka cukru łyżka octu3 % Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić na maśle, wówczas dodać łyżkę mąki i nie przerywając mieszania podsmażyć całość. Następnie rozprowadzić bulionem i dodać ocet oraz karmel zrobiony z cukru i odrobiny wody. Całość dokładanie wymieszać i doprowadzić do…
Sosy
Sos makowy z miodem
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: łyżka maku 6 łyżek miodu 1 szkl. oliwy 6 łyżek soku z grantów łyżeczka mielonej gorczycy ćwierć łyżeczki suszonego estragonu Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym odcedzić na sicie. Następnie dodać do niego miód, oliwę, sok z granatów, gorczycę i estragon. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. Idealny do zielonej sałaty.

