Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Winegret Justyny

Składniki: 3 łyżki czerwonego octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu pieprz 150 ml oliwy z oliwek Sposób wykonania: Ocet wlać do słoika, dodać jeszcze miód, sól oraz pieprz. Słoik szczelnie zakręcić i całość potrząsać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie dodać jeszcze oliwę, ponownie zakręcić i wymieszać.

Sos do wędzonej ryby

Składniki: 120 ml oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy 3 łyżki posiekanego kopru sól Sposób wykonania: Ocet wymieszać z miodem oraz szczyptą soli. Następnie nie przerywając ucierania dodać musztardę oraz stopniowo olej. Gdy całość zgęstnieje dodać koperek.

Sos musztardowy z soją

Składniki: 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oleju 2 ag chudego twarożku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sposób przygotowania: Z jajka wyjąć żółtka, które rozgnieść widelcem razem ze, musztardą, twarożkiem i olejem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i sosem sojowym. Na sam…

Sos pomarańczowy

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito.