Składniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, cukier puder, skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Pół szklanki mleka zagotować, dodać drugie pół szklanki mleka wymieszane z łyżeczką powideł śliwkowych i mąką ziemniaczaną. Zagotować, doprawić z skórką cytrynową i cynamonem. dokładnie zmiksować. Dobrze smakuje z kaszą manną i kaszą kukurydzianą i na…
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos do gołąbek
by Alicja Michoń • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego bazylia Sposób wykonania: Ketach wymieszać z przecierem pomidorowym oraz jogurtem. Następnie doprawić do smaku bazylią.
Sosy
Sos czosnkowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 jajko zmielony kolorowy pieprz 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy z oliwek szczypta soli mały seler naciowy 1 cebulka szalotka Sposób przyrządzenia: Jajko ugotować na twardo, wyjąć żółtko, zmiażdżyć czosnek, dodać do smaku sól, wszystko utrzeć na jednolitą masę, doprawić pieprzem. Powoli dolewać oliwę, dodać sok z cytryny.…
Sosy musztardowe
Sos chrzanowy z musztardą
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:
- 1 słoiczek ostrego chrzanu
- ¼ l śmietany
- musztarda do smaku
- 2 jajka
- sól, cukier
Sosy
Sos czosnkowy na żółtku
by Katarzyna Kondraciuk • • 0 Comments
Składniki: 6 ząbków czosnku 1 żółtko ¾ szkl. oliwy ½ cytryny sól Sposób wykonania: Czosnek bardzo drobno posiekać po czym utrzeć go z solą. Następnie dodać żółtko oraz kilka kropli oliwy i nadal ucierać do uzyskania jednolitej masy. W trakcie dodawać sok z cytryny aby sos nie wyszedł zbyt gęsty.