Składniki: 2 cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szkl. oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie oliwę rozetrzeć razem z octem. Doprawić do smaku solą oraz ketchupem. Polać cebule i dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos morelowy z chili
by Lidia Śmiałek • • 0 Comments
Składniki: 8 suszonych moreli 1 cebula 4 łyżki 5% octu winnego sos chili Sposób wykonania: Morele pokroić w paski a cebule posiekać. Zalać octem rozcieńczonym 1/3 szkl. wody. Dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i doprawić sosem lub przyprawą chili.
Sosy
Sos miodowo-waniliwoy
by Dominika Chołuj • • 0 Comments
Składniki: kostka masła ½ szkl. miodu kilka łyżeczek cukru waniliowego Sposób wykonania: Roztopić masło w rondelku po czym dodać do niego masło. Całość wymieszać i trzymać na ogniu, aż miód lekko się rozpuści. Doprawić do smaku cukrem waniliowym.
Sosy
Ostry sos z papryką
by Zuza Piec • • 0 Comments
Sosy
Sos do łazanek
by Halina Fiuk • • 0 Comments
Składniki: 1 l wody 50 g suszonych owoców: jabłka, śliwki, gruszki kilka goździków cukier Sposób wykonania: Owoce zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy zmiękną doprawić do smaku goździkami oraz cukrem.

