Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos cebulowy z natką pietruszki

Składniki: 2 cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szkl. oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie oliwę rozetrzeć razem z octem. Doprawić do smaku solą oraz ketchupem. Polać cebule i dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Sos morelowy z chili

Składniki: 8 suszonych moreli 1 cebula 4 łyżki 5% octu winnego sos chili Sposób wykonania: Morele pokroić w paski a cebule posiekać. Zalać octem rozcieńczonym  1/3 szkl. wody. Dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i doprawić sosem lub przyprawą chili.