Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Gorący sos do ryb

Składniki: ¾ szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanej cebuli 1 łyżeczka posiekanego  korzenia imbiru 1 szkl. oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 4 łyżeczki octu ryżowego 1 kieliszek wódki Sposób wykonania: W między czasie do sosu sojowego dodać wódkę, ocet, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać i wlać…

Sos agrestowy ze śmietaną

Składniki: 250 g agrest ½ szkl gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Agrest zalać nie wielka ilością wody, dodać cukier i zagotować po czym przetrzeć przez sito. Następnie śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i dodać do agrestu. Cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia sosu.

Sos grzybowy do ziemniaczanych kopytek

Składniki: 6 dkg suszonych grzybów 1 duża cebula 1/5 łyżki masła 1/5 łyżki mąki 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby wypłukać dokładnie, namoczyć, dodać posiekaną cebulę i razem ugotować. Odcedzić, wywar z gotowania odstawić. Grzyby i cebulę zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać uprzedni odstawiony zimny wywar z grzybów i zagotować.…