Składniki: 10 dag zielonych oliwek 1 ząbek czosnki pieprz 10 ml oliwy z oliwek Sposób wykonana: Oliwki odcedzone z zalewy zmiksować oraz z ząbkiem czosnku po czym wlać oliwę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos makowo waniliowy
by Ewa Kościelska • • 0 Comments
Składniki: 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g maku 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Mak dokładnie umyć po czym sparzyć wrzątkiem i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie mak odcedzić i zemleć 3 krotonie. W między czasie zagotować mleko z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego wówczas dodać mak. Całość dokładnie…
Sosy
Sos potrawkowy
by Patrycja Stokowska • • 0 Comments
Sosy pomidorowe
Szybki sos pomidorowy
by Jacek Wolnik • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. wody mały ketchup mały przecier pomidorowy sól cukier Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz cukrem po czym zagotować trzymając na małym ogniu. Gotować aż sos stanie się gęsty.
Sosy
Sos buraczany
by Tomek Siudak • • 0 Comments
Składniki: 1 ugotowany burak 1 szalotka 2 łyżki oleju ½ szkl. bulionu 200 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać buraczka startego na tarce. Razem wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę oraz bulion.…

