Składniki: 1 szt pomarańczy (słodka) 1 kubeczek jogurt naturalny 2 łyżki majonezu sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Pomarańczę pokroić, na małe części wymieszać z resztą składników, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli byłoby za bardzo kwaśne dodać minimalnie cukru. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Kategoria: Sosy
Sosy pomidorowe
Sos pomidorowy do włoskich dań z makaronem
by mudzia • • 1 Comment
Beszamelowe
Sos beszamelowy
by mudzia • • 2 komentarze
Składniki: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 1/2 litra mleka zimnego gałka muszkatałowa Sposób przyrządzenia: Na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając – okolo 5-8 mminut na koniec dodać gałkę muszkatałową. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez…
Sosy
Sos ziołowo-czosnkowy (do sałatek)
by mudzia • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu winnego 6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz biały do smaku Sposób przyrządzenia: Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez maszynkę. Drewnianą łyżką rozetrzeć w miseczce czosnek z solą, pieprzem i ziołami. Dodac ocet, a pod koniec oliwę. Wszystkie…
Beszamelowe
Sos beszamelowy
by Teresa • • 2 komentarze
Składniki: 4 dag masła, 4 dag mąki, 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki), sól. Sposób przyrządzenia: Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na…

