Składniki: 1 świeży ogórek 3 ząbki czosnku 25 dag białego sera 2 łyżeczki posiekanego koperku 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Czosnek zmiażdżyć. Ogórek umyć i drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełozyć do miseczki, udekorować i odstawić do lodówki na 1 godz.Tzatziki świetnie smakują z pieczywem tostowym oraz z mięsem z grilla.…
Kategoria: Sosy
Sosy pieczarkowe
Sos pieczarkowy
by Mudzia • • 4 komentarze
Składniki: • 25 dag pieczarek • 10 dag śmietany • 1 szklanka bulionu z kostki • 1 cebula • mąka • sól • pieprz • tłuszcz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Podsmażyć pieczarki z cebulą. Dolać bulion. gotować. Do śmietany dodać mąkę, dobrze rozmieszać, dolać do sosu. Doprawić…
Dressing
Dressing Dijon
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 1/3 szklanki białego octu winnego • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon • 1 zmiażdżony ząbek czosnku • 1/2 łyżeczki cukru • 2/3 szklanki oliwy do sałatek • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać albo lekko zmiksować. Przechowywać w lodówce, nie dłużej niż miesiąc. Przepis została nadesłany na…
Sosy
Sos a la maitre d’hotel.
by marek • • 0 Comments
Masło świeże, surowe, wymieszać z tłuczonym pieprzem, solą, zieloną usiekaną pietruszką i sokiem z cytryny, następnie kłaść po kawałku na pokrajane mięso lub befsztyk. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad"
Sosy
Sosy – uwagi ogólne.
by marek • • 0 Comments
Do sosów potrzeba zawsze mąki zasmażonej w maśle, którą najlepiej przyrządzić sobie od razu w większej ilości. 40 deka masła sklarować, przelać w inny rądel i wsypać do niego 20 deka mąki, zasmażyć na wolnym ogniu, mieszając ciągle, aby nie było gruzełków potem wylać do kamiennego garnka i stosownie do potrzeby używać. Chcąc mieć rumiane…