Składniki: 5 cebul 15 grzybów suszonych ketchup koncentrat pomidorowy majeranek vegeta ziele angielskie liść laurowy olej pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać odcedzone grzyby, koncentrat, ketchup oraz 10 ziaren ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku majerankiem. Trzymać na ogniu około 7 minut.
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos śmietanowy z warzywami
by Alina Jakóbczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 ser camembert słodka śmietanka sól słodka mielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki kilka marchewek mini seler naciowy brokuł Sposób wykonania: Ser razem ze śmietanką zmiksować aby powstała jednolita masa, którą doprawić do smaku po czym przełożyć do małych miseczek. Następnie owoce obrać pokroić na małe kawałki i ułożyć na talerzu. Każdy z gości…
Sosy grzybowe
Sos grzybowy do ziemniaczanych kopytek
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 dkg suszonych grzybów 1 duża cebula 1/5 łyżki masła 1/5 łyżki mąki 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby wypłukać dokładnie, namoczyć, dodać posiekaną cebulę i razem ugotować. Odcedzić, wywar z gotowania odstawić. Grzyby i cebulę zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać uprzedni odstawiony zimny wywar z grzybów i zagotować.…
Sosy
Sos śliwkowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, cukier puder, skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Pół szklanki mleka zagotować, dodać drugie pół szklanki mleka wymieszane z łyżeczką powideł śliwkowych i mąką ziemniaczaną. Zagotować, doprawić z skórką cytrynową i cynamonem. dokładnie zmiksować. Dobrze smakuje z kaszą manną i kaszą kukurydzianą i na…

