Składniki: 2 grejpfruty 10 dag mrożonych żurawin 4 łyżki miodu ¼ łyżeczki goździków sól pieprz Sposób wykonania: Z połowy grejpfruta wycisnąć sok po czym dodać do niego goździki, żurawiny, miód, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pozostałego grejpfruta pokrojonego w kostkę.
Kategoria: Sosy
Sosy serowe
Sos serowy z rodzynkami
by Ewelina Strzeszewska • • 0 Comments
Składniki: ½ l bulionu serek topiony łyżka rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści po czym dodać rodzynki i jeszcze chwilę trzymać na ogniu aż całość aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku sol a oraz pieprzem.
Sosy
Sos mięsno-warzywny
by Mieczysława Kargul • • 0 Comments
Składniki: udko kurczaka marchewka pietruszka ½ selera ½ jabłka koperek oregano mąka żółtko 3 łyżki śmietany Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki po czym razem z udkiem zalać je wodą i ugotować do miękkości. W trakcie wrzucić jeszcze starte jabłko, żółtko, zioła oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zagęścić mąką. Na sam…
Sosy
Sos orzechowy do sałatek
by Halina Klimiuk • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka octu winnego łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka mielonych orzechów włoskich sól cukier pieprz Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
