Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka prowansalska

Składniki: 5 pomidorów 1 słoik karczochów w oliwie 5 filetów anchois 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 2 łyżki natki pietruszki Sposób wykonania: Pomidory pokroić na plastry odsączone karczochy na ćwiartki a  anchois posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie czosnek rozetrzeć razem z solą po czym wymieszać z oliwą i octem. Dodać…

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag wędzonego boczku cebula 2 kiszone ogórki olej kilka łyżek bulionu warzywnego kilka łyżek majonezu kminek natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować z dodatkiem kminku po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry. Następnie pokrojony boczek przesmażyć z posiekana cebulką i dodać do ziemniaków. Wrzucić jeszcze pokrojone…

Sałatka z groszku, pieczarek i jajek

Składniki: 6 jajek puszka groszku konserwowego 100 g marynowanych pieczarek 200 g korniszonów 150 g kwaśnej śmietany majonez sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i pokroić w kostkę. Dodajemy do nich odsączony groszek. Następnie pieczarki i korniszony odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do pozostałych składników. Całość…