Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Kolorowa sałatka z soczewicy

Składniki: 20 dkg soczewicy zielonej 20 dkg soczewicy czerwonej 2 pomarańcze 2 mandarynki 2 pęczki cebulki-dymki 10 łyżek oliwy z oliwek 4 -5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki sok z 1 cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Do rondelka wsypać soczewicę, zalać dużą ilością wody i gotować ok 25-30 minut. Po tym czasie kaszę…

Sałata zielona w ostrym sosie

Składniki: 2 główki sałaty sok z ½ cytryny 2 łyżki musztardy 4 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę oczyścić po czym porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do salaterki. Następnie musztardę utrzeć razem z olejem i sokiem z cytryny. Polać sałatę sosem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem…

Sałatka rybna z ryżem

Składniki: 20 dag ryżu 2 jabłka 2 strąki papryki 1 puszka konserwowego tuńczyka sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Ryż zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym go odsączyć i przelać zimną wodą. Następnie paprykę pokroić w kostkę , tuńczyka rozdrobnić widelcem a obrane jabłka na małe…

Sałatka ziemniaczana z cebulą

Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag cebuli ½ pęczka zielonej pietruszki 1 filiżanka majonezu 2 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, dodać do nich cebule pokrojona w talarki. Całość wymieszać skropić octem winnym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem polać majonezem i posypać posiekana natką pietruszki.