Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z fasolki, wołowiny i jabłka

Składniki: 10 dag ugotowanej fasoli 8 dag pieczeni wołowe 1 jabłko 1 ząbek czosnku 1 jogurt naturalny pęczek szczypiorku sok z cytryny cukier sól Sposób wykonania: Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, mięso w paseczki a jabłko w kostkę, które skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie do jogurtu dodać posiekany czosnek…

Sałatka z kurczaka, jajka i kukurydzy

Składniki: 10 dag mięsa z kurczaka 1 jajko ugotowane na twardo ½ puszki kukurydzy 1 strąk czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jogurt naturalny Sposób wykonania: Kurczaka pokroić na paseczki, jajko i paprykę w kostkę a kukurydze odsączyć z zalewy. Całość dokładnie wymieszać. Posiekany czosnek posiekać, wymieszać z jogurtem i polać sałatkę i jeszcze raz…

Sałatka z selera, marchwi i jajka

Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 10 dag selera (ugotowanego) 10 dag marchwi (ugotowanej) 1 łyżka płatków kukurydzianych 1 jogurt naturalny 1 ząbek czosnku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Seler pokroić na zapałki, marchew w plasterki a jajko w kostkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, sola, pieprzem oraz cukrem. Całość polać…

Sałatka z pomarańczy i gruszek

Składniki: 1 pomarańcza 1 gruszka ½ melona kilka czereśni 10 gałązek czerwonych porzeczek 12 łyżeczki imbiru 1 łyżka miodu ½ cytryny szczypta cynamonu Sposób wykonania: Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki, czereśnie przekroić na połówki i usunąć pestki a z porzeczek usunąć szypułki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie sok z cytryn wymieszać…

Sałatka z cykorii z boczkiem

Składniki: 2 cykorie 2 łyżki octu sól pieprz 3 łyżki oleju orzechowego 50 g roszponki 6 plastrów wędzonego boczku 12 daktyli 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Liście cykorii pokroić w paski, skropić je octem wymieszanym z olejem oraz oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie boczek pokroić na plasterki, którymi owinąć daktyle i spiąć wykałaczką. Obsmażyć je…