Składniki: • 500 g młodej zielonej fasolki szparagowej • łyżka soku z cytryny • łyżeczka startej skórki z cytryny • sól • łyżka masła • ząbek czosnku • łyżeczka cukru • 100 g koziego sera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanych listków bazylii Sos: • 2 łyżki oleju • łyżka soku z cytryny •…
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Grzybowa sałatka Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 500 g kapeluszy: maślaków, podgrzybków, prawdziwków 2 cebule ½ łyżeczki kminku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oleju ½ łyżeczki miodu sól pieprz ½ łyżeczki posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i trzymać na ogniu ok. 10-12 min po…
Sałatki
Sałatka z buraków, ananasem i kawałkami jabłka
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: 2 czerwone buraczki 1 winne jabłko łyżka soku z cytryny 2 krążki ananasa z puszki 2 łyżki rodzynek łyżka białego wytrawnego wina Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany łyżeczka musztardy ćwierć rzeczki roztartego suszonego tymianku ćwierć łyżeczki suszonego estragonu sól pieprz szczypta cukru 4-6 połówek orzechów włoskich 3-4 gałązki koperku Sposób wykonania:…
Sałatki
Sałatka z karpia i groszku
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 400 g karpia 2 ogórki konserwowe 0,1 l śmietany 100 g majonezu 1 marchewka 100 g groszku konserwowego 1 cebula sok z cytryny 1 łyżeczka pasty sardelowej natka pietruszki olej sól pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego…
Sałatki
Sałatka ze śledzi, brzoskwini i czerwonej cebulki
by Krystian S • • 0 Comments
Składniki: 2 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 brzoskwinia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy z pestek winogron szczypta cukru 3-4 cienkie plasterki cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić w kostkę i skropić je sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Następnie obrać i posiekać cebulę, lekko oprószyć…