Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Grzybowa sałatka Weroniki P

Składniki: 500 g kapeluszy: maślaków, podgrzybków, prawdziwków 2 cebule ½ łyżeczki kminku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oleju ½ łyżeczki miodu sól pieprz ½ łyżeczki posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Grzyby wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i trzymać na ogniu ok. 10-12 min po…

Sałatka z buraków, ananasem i kawałkami jabłka

Składniki: 2 czerwone buraczki 1 winne jabłko łyżka soku z cytryny 2 krążki ananasa z puszki 2 łyżki rodzynek łyżka białego wytrawnego wina Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany łyżeczka musztardy ćwierć rzeczki roztartego suszonego tymianku ćwierć łyżeczki suszonego estragonu sól pieprz szczypta cukru 4-6 połówek orzechów włoskich 3-4 gałązki koperku Sposób wykonania:…

Sałatka z karpia i groszku

Składniki: 400 g karpia 2 ogórki konserwowe 0,1 l śmietany 100 g majonezu 1 marchewka 100 g groszku konserwowego 1 cebula sok z cytryny 1 łyżeczka pasty sardelowej natka pietruszki olej sól pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego…

Sałatka ze śledzi, brzoskwini i czerwonej cebulki

Składniki: 2 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 brzoskwinia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy z pestek winogron szczypta cukru 3-4 cienkie plasterki cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Filety śledziowe pokroić w kostkę i skropić je sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Następnie obrać i posiekać cebulę, lekko oprószyć…