Składniki: 5 szkl. świeżej zielonej fasoli ½ szkl. orzechów laskowych ½ pęczka szczypiorku ½ szkl. startego sera asiago ½ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. soku z pomarańczy pieprz Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końce zblanszować i zahartować zimną wodą. Następnie orzechy rozgnieść a szczypiorek posiekać. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą, dodając ser. Skropić całość…
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Sałatka chlebowa
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 2 duże bochenki chleba ¼ pęczka natki pietruszki ¼ pęczka bazylii 2/3 szkl. oliwy z oliwek 1/3 szkl. octu balsamicznego 1/3 szkl. startego ser owczego romano pieprz 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Chleb pokroić na kromki, które opiec w piekarniku po czym pokroić je w krostę. W między czasie bazylie oraz natkę pietruszki posiekać.…
Sałatki
Sałatka z fasolą cannellini
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 1 szalotka 3 gałązki tymianku 1 cytryna 3 szkl. ugotowanej fasoli cannellini 1/3 szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym wymieszać z posiekanym tymiankiem, pieprzem, posiekaną szalotką oraz oliwą. Następnie dodać fasolę i całość dokładnie wymieszać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B
Sałatki
Tradycyjna mizeria
by Matylda • • 0 Comments
Składniki: 500 dag ogórków 1 pęczek dymki z szczypiorkiem ½ szkl. gęstej śmietany sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Ogonki razem ze szczypiorkiem poszatkować, po czym dodać śmietanę. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mizerie przygotować najlepiej 30 minut przed podaniem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez…
Sałatki
Tania sałatka
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 4-5 ziemniaków 2-3 buraki ćwikłowe 3 cebule oliwa ocet sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki i buraki ugotować oddzielnie po czum odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę posiekać i dodać do ziemniaków i buraków. Polać jeszcze oliwą startą z sokiem z cytryny. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić na…