Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z nutą cytrusową

Składniki: 5 szkl. świeżej zielonej fasoli ½ szkl. orzechów laskowych ½ pęczka szczypiorku ½ szkl. startego sera asiago ½ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. soku z pomarańczy pieprz Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końce zblanszować i zahartować zimną wodą. Następnie orzechy rozgnieść a szczypiorek posiekać. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą, dodając ser. Skropić całość…

Sałatka chlebowa

Składniki: 2 duże bochenki chleba ¼ pęczka natki pietruszki ¼ pęczka bazylii 2/3 szkl. oliwy z oliwek 1/3 szkl. octu balsamicznego 1/3 szkl. startego ser owczego romano pieprz 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Chleb pokroić na kromki, które opiec w piekarniku po czym pokroić je w krostę. W między czasie bazylie oraz natkę pietruszki posiekać.…

Sałatka z fasolą cannellini

Składniki: 1 szalotka 3 gałązki tymianku 1 cytryna 3 szkl. ugotowanej fasoli cannellini 1/3 szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym wymieszać z posiekanym tymiankiem, pieprzem, posiekaną szalotką oraz oliwą. Następnie dodać fasolę i całość dokładnie wymieszać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B

Tradycyjna mizeria

Składniki: 500 dag ogórków 1 pęczek dymki z szczypiorkiem ½ szkl. gęstej śmietany sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Ogonki razem ze szczypiorkiem poszatkować, po czym dodać śmietanę. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mizerie przygotować najlepiej 30 minut przed podaniem. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez…

Tania sałatka

Składniki: 4-5 ziemniaków 2-3 buraki ćwikłowe 3 cebule oliwa ocet sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki i buraki ugotować oddzielnie po czum odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę posiekać i dodać do ziemniaków i buraków. Polać jeszcze oliwą startą z sokiem z cytryny. Całość przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić na…