Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka paprykowa z serem feta

Składniki: 1 ogórek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta  papryka 4 pomidory 2 cebule 100 g zielonych oliwek 300 g sera feta Sos: 100 ml bulionu 100 ml octu ziołowego 2 łyżki musztardy sól pieprz szczypta cukru 100 ml oleju Sposób wykonania: Ogórek pokroić na plasterki, papryki w kostkę, pomidory na cząstki. Następnie…

Sałatka z jajek i łososia

Składniki: 250 g mieszanych sałat liściowych 6 jajek ugotowanych na twardo 200 g wędzonego łososia ½ pęczka szczypiorku 2 pomidory Sos: 1 cebula 100 ml białego wina 100 ml octu balsamicznego sól pieprz 1 łyżeczka cukru 100 ml oliwy z oliwek   Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane jajka pokroić w plasterki, łososia…

Sałatka z chleba tostowego

Składniki: 400 g mieszanych sałat liściowych 1 pęczek rzodkiewek 5 kromek chleba tostowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sos: 200 g jogurtu 100 g majonezu 2 łyżeczki galaretki z czarnej porzeczki 4 łyżki ketchupu 4 łyżki octu winnego sól pieprz 1 łyżka curry Sposób wykonania: Sałaty porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki,…

Sałatka z orzechami

Składniki: 400 g mieszanych sałat liściowych 100 ml bulionu 2 łyżki musztardy sok z 2 cytryn 50 ml białego octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól pieprz 100 ml oliwy z oliwek 100 g orzechów nerkowca ulubione zioła Sposób wykonania: Sałaty porwać na mniejsze kawałki. Następnie bulion wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, miodem oraz octem…