Składniki: 1 kalafior 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 1 jogurt naturalny 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie kalafiora podzielić na malutkie różyczki, ogórek pokroić w plasterki a szczypiorek i koperek posiekać. Wszytki składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą…
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Sałatka śledziowa Lilly
by Lilla Błaszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: śledzi z octu 1 kg por (biała część) 3 sztuki cebula 2 sztuki ogórki z octu 1 słoik ser żółty 20 deko majonez Przygotowanie: kroimy por i cebule w drobną kostkę gdy skroimy to wkładamy do miski następni kroimy śledzia i kładziemy na pokrojony por i cebule gdy już skroimy śledzia to dodajemy ogórki …
Sałatki z ryżem
Ryżowa sałatka z mandarynką
by Edyta • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu 15 dag śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych migdałów 5 mandarynek 10 dag daktyli jabłko sok z cytryny kieliszek koniaku 2 łyżki konfitury z wiśni Sposób wykonania; Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały oraz orzechy po czym wymieszać je z ryżem i…
Sałatki
Sałatka z serem brie
by Renata Kałużna • • 0 Comments
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 20 dag sera brie
- 2 pomidory
- 1 ogórek małosolny
- 1 cykoria
- sok z cytryny
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki pokrojonego szczypioru
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonej łagodnej papryki
- 3 łyżeczki majonezu
Sposób wykonania:
Paprykę umyć pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w plasterki, pomidory na małe cząstki, ogórek w kostkę, a cebule w talarki. Cykorię pokrojoną w paseczki skroplić sokiem z cytryny. Składniki lekko wymieszać, wyłożyć na półmisek. Składniki sosu połączyć, polać sałatkę lekko wzruszyć.
Przepis nadesłano na Letni Konkurs Prymat przez Renata Kałużna
Sałatki
Sałatka z kalfiora, marchewki i papryki
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 brokuł ½ kalafiora ½ żółtej papryki marchewka Sos: 1/3 szkl. oliwy 2 łyżki octu winnego łóżeczka oregano ½ łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów sól pieprz Sposób wykonania: brokuł i kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki a paprykę pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa sparzyć wrzątkiem po czym przelać je zimną wodą i…