Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z kalafiora i ogórka

Składniki: 1 kalafior 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 1 jogurt naturalny 4 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie kalafiora podzielić na malutkie różyczki, ogórek pokroić w plasterki a szczypiorek i  koperek posiekać. Wszytki składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą…

Sałatka śledziowa Lilly

Składniki: śledzi z octu 1 kg por (biała część) 3 sztuki cebula 2 sztuki ogórki z octu 1 słoik ser  żółty 20 deko majonez Przygotowanie: kroimy por i cebule w drobną kostkę gdy skroimy to wkładamy do miski następni kroimy śledzia i kładziemy na pokrojony por i cebule gdy już skroimy  śledzia to dodajemy  ogórki …

Ryżowa sałatka z mandarynką

Składniki: 1 ½ szkl. ugotowanego ryżu 15 dag śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych migdałów 5 mandarynek 10 dag daktyli jabłko sok z cytryny kieliszek koniaku 2 łyżki konfitury z wiśni Sposób wykonania; Na rozgrzanej patelni uprażyć migdały oraz orzechy po czym wymieszać je z ryżem i…

Sałatka z serem brie

 Składniki:

  • 1 żółta  papryka
  • 20 dag sera brie
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 cykoria
  • sok z cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki pokrojonego szczypioru

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej łagodnej papryki
  • 3 łyżeczki majonezu


Sposób wykonania:

Paprykę umyć pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w plasterki, pomidory na małe cząstki, ogórek w kostkę, a cebule w  talarki. Cykorię pokrojoną w paseczki skroplić sokiem z cytryny. Składniki lekko wymieszać, wyłożyć na półmisek. Składniki sosu połączyć, polać sałatkę lekko wzruszyć.
Przepis nadesłano na Letni Konkurs Prymat przez Renata Kałużna

Sałatka z kalfiora, marchewki i papryki

Składniki: 1 brokuł ½ kalafiora ½ żółtej papryki marchewka Sos: 1/3 szkl. oliwy 2 łyżki octu winnego łóżeczka oregano ½ łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów sól pieprz Sposób wykonania: brokuł i kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki a paprykę pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa sparzyć wrzątkiem po czym przelać je zimną wodą i…