Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka makaronowa z sosem

Składniki: makaron świderki 1 opakowanie pieczarki w zalewie 1 słoiczek szynka drobiowa 150 g szczypiorek sos włoski gotowy olej 3 łyżki zielona fasola 50 dag Sposób przyrządzenia: Makaron należy ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, fasolkę ugotować w wodzie bez soli. Do miseczki należy wyłożyć ugotowany makaron, a następnie fasolkę. Pieczarki wraz z…

Sałatka z kurczakiem z fetą

Składniki: gotowany kurczak 20 dag ser feta 5 dag majonez 1 łyżka ocet 1 łyżka czerwona papryka 1 sztuka cebula 1/4 sztuki liście szpinaku 5 sztuk Sposób przyrządzenia: W salaterce należy dokładnie wymieszać majonez z serem i octem, a następnie dodać do tego mięso z kurczaka, pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, pokrojoną w kosteczkę cebulę…

Sałatka alzacka

Składniki: cykoria 2 sztuki fasola szparagowa 15 dag rzodkiewka 1 pęczek sok z cytryny 1 łyżka oliwa 1 łyżka sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cykorie należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć ja i pokroić na niewielkie kawałki. Fasolkę szparagową trzeba przebrać, umyć pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Rzodkiewkę należy umyć…

Gyros inaczej

Składniki: mięso wołowe 1/2 kg przyprawa gyros 2 łyżki kapusta pekińska 1 sztuka cebula 2 sztuki ogórki konserwowe 4 sztuki kukurydza z puszki 20 dag keczup 5 łyżek majonez 5 łyżek sól pieprz oliwki zielone 10 sztuk Sposób przyrządzenia: Wołowinę proszę pokroić w paseczki, a następnie usmażyć na gorącym tłuszczu, gdy już się delikatnie podsmaży…

Sałatka kwaszona

Składniki: kapusta 4 kg marchew 1 kg buraki 1 kg jabłka 1/2 kg sól Sposób przyrządzenia: Jabłka, marchew oraz buraki należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś kapustę bardzo drobno posiekać. Wszystkie podane składniki proszę połączyć ze sobą, oprószyć je dobrze solą i…