Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Prosta sałatka z pieczarek

Składniki: 800 g pieczarek sok z ½ cytryny 1 łyżka oleju z pestek winogron sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki obrać po czym pokroić na plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić wytworzony z pieczarek sok. Pieczarki zalać olejem i doprawić jeszcze…

Sałatka z ziemniaków, przepiórczych jajek i oliwek

Składniki: 400 g ziemniaków 20 przepiórczych jajek 20 oliwek 100 g marynowanych pieczarek 3 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz cukier puder Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut. W między czasie ugotować jajka na twardo. Następnie ziemniaki odcedzić i pokroić w kostkę a…

Sałatka z ziemniaków i ryby

Składniki: 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g wędzonej ryby 1 cebula 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać po czym pokroić w plasterki. Następnie z ryby usunąć osi oraz skórkę i pokroić najmniejsze kawałki. Jajka pokroić w plasterki a cebulę pokroić na…

Sałatka z ziemniaków, ogórków i czosnku

Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 200 g ogórków konserwowych 100 ml majonezu 3 żabki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie ogórki pokroić w plasterki a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać majonezem doprawionym do smaku solą oraz pieprzem.