Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z cukinii i marchewki

Składniki: 1 pokrojona w pół plastry cukinia 20 dkg obranej, pokrojonej w plastry marchewki 2 drobno pokrojone ząbki czosnku sok z 1 cytryny posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać marchew i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać czosnek i natkę pietruszki, smażyć mieszając jeszcze 3 minuty, schłodzić, przyprawić, skropić sokiem…

Kolorowa sałatka z szynką

Składniki: 300 g makaronu kolanka 300 g mrożonego groszku 300 g mrożonej marchewki 300 g gotowanej szynki 2 jajka 2 ogórki konserwowe 1 cebula 175 g majonezu 100 g jogurtu 1 łyżka octu winnego sól pieprz 1 szczypta cukru 2 pomidory ulubione zioła Sposób wykonania: Makron ugotować według opisu a opakowaniu. W między czasie warzywa…

Sałatka z gruszek, pomidorów i papryk

Składniki: 4 gruszki 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 l jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku cytryny sól cukier Sposób wykonania: Gruszki pokroić w ósemki po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie paprykę i pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z gruszkami. Przed podaniem zalać sałakę jogurtem wymieszanym z musztardą i doprawionym solą i…

Sałatka na zielono

Składniki: 2 główki zielonej sałaty 2 ogórki sól sok z cytryny 3 łyżki oleju koperek Sposob wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie ogórki zetrzeć na tarce i dodać do sałaty. Całość wymieszać, skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Doprawić do smaku solą i posypać posiekanym koperkiem.