Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Kolorowa wegetariańska sałatka

Składniki: 3 obrane, pokrojone w pół plastry buraki ćwikłowe sok z 6 pomarańczy 20 dkg listków szpinaku bez ogonków 1 pęczek rukoli 2 pokrojone w plastry ogórki            Sposób przyrządzenia: Buraki zalać sokiem pomarańczowym, odstawić na minimum 60 minut. Buraki i pozostałe składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, zrosić sokiem pomarańczowym.  

Sałatka buraczana Iwony:

Składniki: 3 ogórki kiszone 5 buraków 1 cebula • fasolka czerwona z puszki 1-2 łyżeczki chrzanu śmietana, jogurt lub kefir cukier, pieprz ,majonez Sposób przyrządzenia: Buraki ugotować ,ogórek kiszony ,jabłko, cebulę pokroić w kostkę. Przygotowane produkty włożyć do misy, dodać fasolkę, chrzan śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać z majonezem. Lekko schłodzić.

Sałatka Iwony

Składniki: 2 nogi lub piersi wędzone z kurczaka 2 jabłka 3 korniszony 2 pęczki koperku sól, pieprz majonez Sposób przyrządzenia; mięso z kurczaka , jabłka, korniszony pokroić w kostkę ,koperek posiekać wymieszać z majonezem przyprawiając solą i pieprzem do smaku odstawić w chłodne miejsce                                                                      

Sałatka z ogórków i czosnku

Składniki: 25 dkg ogórków pokrojonych w cienkie pół plasterki 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¼ łyżeczki glutaminianu sosu 2 łyżki oleju cukier, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, odstawić na 30 minut aby obciekły z soku. Czosnek wymieszać z ogórkami. Olej mocno podgrzać. Gorącym olejem polać ogórki, dodać glutaminian sodu i cukier, wymieszać. Przed…

Sałatka z cukinii z marchewką i marynowanymi grzybami

Składniki: 25 dkg młodej, pokrojonej w plastry cukinii 25 dkg pokrojonych w plastry marynowanych grzybów 1 ugotowana, pokrojona w plastry marchewka kilka posiekanych piórek zielonej cebulki 1 posiekany ząbek czosnku majonez 1 łyżka keczupu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cukinię posolić, odłożyć na 10 minut aby obciekła z wytwarzającego się soku. Cukinie i pozostałe…