Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Szczupak

Szczupak lub sandacz po dworsku

Składniki: Na każdy 1 kg filetu ze szczupaka: 15 dkg smażonej cebuli 10 dkg surowej cebuli 25 dkg miąższu chleba pszennego 3 jajka 1 łyżeczka masła posiekany czosnek, mielony, czarny pieprz, sól, cukier Sposób przyrządzenia: Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe…

Szczupak lub sandacz z kolorowym farszem

Składniki: 2 kg sprawionego szczupaka lub sandacza sól i pieprz do smaku plastry cytryny, natka pietruszki Farsz: 6 ugotowanych pokrojonych w kostkę jajek 20 dkg pokrojonego w kostkę żółtego sera 4 posiekane ząbki czosnku 6 łyżek masła 2 czerwone, oczyszczone, pokrojone w kostkę papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z ryby…

Zupa wigilijna ze szczupaka

Składniki: 30 dkg filetów szczupaka 3 łyżki dobrego masła 1 cebula ½ pietruszki ½ marchewki 2 marynowane ogórki 4 łyżki śmietany 1 liść laurowy sól, biały pieprz 1 litr bulionu rybnego Sposób przyrządzenia: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z…

Szczupak wigilijny

Składniki: 1 kg szczupak 1 szklanka soku pomarańczowego 1 pomarańcza 2 cebule 1 pomidor zielona pietruszka 1 liść laurowy 1 łyżka oleju sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, dokładnie umyć, wyfiletować, przyprawić, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry. W odpowiednim naczyniu rozłożyć plastry cebuli, przyprawić, dodać olej. Na warstwie cebuli ułożyć…