Składniki: • 1 kg dorsza lub innej ryby • sól • 6 dag słoniny • 10 dag chrzanu • 30 dag śmietany • 4 dag mąki • ocet • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego dorsza podzielić na dzwonka, solić i układać na blasze do ciasta lub w płaskim rondlu. Na każdy kawałek położyć plasterek…
Kategoria: Dorsz
Dorsz
Dorsz romantyczny II
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 6 sporych kawałków dorsza, 3 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 200 ml mleka, sól Sposób przyrządzenia: Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki. Doprawić…
Dorsz
Dorsz po włosku.
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: 60 dag filetów z dorsza 3 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie cebule 150 ml śmietany koperek natka pietruszki 5 dag żółtego ostrego sera sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i pokropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obłożyć ryby posmarowane oliwą. Zalać śmietaną…
Dorsz
Dorsz po prowansalsku.
by Bahus • • 0 Comments
Skład: 80 dag filetów z dorsza, sok z połowy cytryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 szalotki 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina 20 g masa, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem…
Dorsz
Dorsz w śmietanie
by Ania • • 0 Comments
Skład: 75 dkg filetów szklanka mleka 4 dkg mąki 25 dkg kwaśnej śmietany 2 dkg tartego żółtego sera tłuszcz do smażenia sól do smaku nać pietruszki Sposób przyrządzenia:Filety umyć, zalać mlekiem w celu usunięcia morskiego zapachu i odstawić na ok. 30 min. Po wyjęciu z mleka filety osączyć, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na…