Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Przetwory z ogórków

Ogórki marynowane z jarzębiną

Składniki: 2 kg ogórki 50 dkg jarzębiny w kiściach Marynata: 1 litr wody 7 dkg cukru 5 dkg soli 1/3 białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Ogórki i jarzębinę dokładnie umyć, obsączyć. Przygotować marynatę, wodę doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i przyprawy, wymieszać, wystudzić. Ogórki i jarzębinę ułożyć w słoju, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować

Ogórki małosolne

Do zrobienia ogórków małosolnych będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia, najlepszy jest gliniany garnek lub duży słój ok. 5 litrów. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakim doskonałym dodatkiem do naszych dań będzie ogórek małosolny wyciągnięty prosto ze słoja. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki : świeże ogórki /średniej wielkości/ 2,5 kg czosnek 2 główki świeży korzeń…

Ogórki w musztardzie Gziuty

Składniki: 1. 1 litr wody 2. 1 szklanka octu 3. 25 dkg cukru 4. 5 łyżek musztardy 5. 3 łyżki soli 6. ogórki Sposób przyrządzenia: Do słoika ( ziele angielskie, pieprz,liść laurowy, gorczyca)  Składniki zalewy wymieszać.Gotować zalewę od 3 do 5 minut. Zalać ułożone w słoiku ogórki wraz z przyprawami, szczelnie zamknąć. Przepis został nadesłany…

Ogórki kwaszone

Składniki: • 2 kg ogórków • 2-3 ząbki czosnku • kilka gałązek kopru • sól Sposób przyrządzenia: Ogórki bardzo dokładnie umyć i ułożyć pionowo w wyparzonym glinianym garnku. Przełożyć je gałązkami czosnku. Czosnek pokroić w piórka i dołożyć do garnka. Zagotować wodę ze sporą ilości soli. Taką wodą zalać ogórki, przyłożyć odwrócony talerzyk i obciążyć…